Zupa krem z pieczarek; Faszerowane papryki z ryżem i sos pomidorowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
940 kcal /
3935 kJ
Kalorie
37 gBiałko
85 gWęglowodany
48 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 70
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 300 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 2 kromki chleba pokrojone na 1-2 cm kawałki
  • 20 g musztardy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 jajko
  • Faszerowane papryki z ryżem: 4
  • papryki, różnokolorowe (ok. 150g każda)
  • 1300 g wody
  • 20 g oleju
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 250 g ryżu brązowego
  • Zupa krem z pieczarek: 400
  • g pieczarek przekrojonych na pół
  • 500 – 600 g wody
  • 200 g mleka
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 50 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 250 g śmietany
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g serka kremowego (opcjonalnie)
  • Sos pomidorowy: 40
  • g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 400 – 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 400 – 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 – 100 g koncentratu pomidorowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso, chleb, musztardę, sól, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie i jajko, wyrobić Ciasto /1 min 30 s.
  3. Paprykom odciąć górne części, odłożyć. Usunąć gniazda nasienne, wypełnić farszem z mięsa mielonego, nałożyć górne części na papryki. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i olej, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z paprykami. Ustawić45 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować zupę krem z pieczarek.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pieczarki, rozdrobnić10 s/obr. 4.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, mleko, koncentrat bulionu warzywnego, mąkę i sól, gotować10 min/100°C/obr. 3.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, natkę pietruszki i serek, podgrzewać2 min/90°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do wazy, odstawić w ciepłe miejsce. Opłukać naczynie miksujące. Przygotować sos pomidorowy.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 2.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i koncentrat bulionu warzywnego, gotować5 min/100°C/obr. 4.
  10. Zupę krem z pieczarek podawać jako pierwsze danie. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Przełożyć papryki i ryż na talerze i podawać z sosem pomidorowym bezpośrednio po przygotowaniu jako drugie danie.
Przewijanie do góry