Zupa krem z liści rzodkiewki z rzodkiewkami na parze
176.5 kcal /
739 kJKalorie
739 kJKalorie
5.9 gBiałko
22 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 150 g liści rzodkiewki (z 3 pęczków), pokrojonych na kawałki
- 750 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 600 g rzodkiewek (z 3 pęczków)
- 150 g śmietany, 12% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, liście rzodkiewki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ½ łyżeczki soli, pieprz. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rzodkiewkę, oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę krem z liści rzodkiewki z rzodkiewkami na parze podawać bezpośrednio po przygotowaniu.