Zupa krem z kurek
228.8 kcal /
957.2 kJKalorie
957.2 kJKalorie
4.9 gBiałko
25.6 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 300 g kurek, świeżych dokładnie oczyszczonych
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany UHT, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, pomidory suszone i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kurki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać śmietanę, wymieszać15 s/obr. 3. Zupę krem z kurek podawać udekorowaną dodatkową porcją śmietany i natką pietruszki.
