Zupa krem z kurek

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
228.8 kcal /
957.2 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
25.6 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g suszonych pomidorów, w oleju
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 300 g kurek, świeżych dokładnie oczyszczonych
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany UHT, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, pomidory suszone i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać kurki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Dodać śmietanę, wymieszać15 s/obr. 3. Zupę krem z kurek podawać udekorowaną dodatkową porcją śmietany i natką pietruszki.
Przewijanie do góry