Zupa krem z kopru włoskiego i marchewki
192 kcal /
804 kJKalorie
804 kJKalorie
7 gBiałko
13 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 350 g bulw kopru włoskiego pokrojonych na kawałki
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 g pora tylko biała część, pokrojona na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- sól do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Rozdrobniony parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, marchew, por i oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić solą, przelać do miseczek do zupy, skropić oliwą i posypać rozdrobnionym parmezanem. Zupę krem z kopru włoskiego i marchewki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.