Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
271 kcal /
1134 kJ
Kalorie
14 gBiałko
32 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 100 cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 500 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście (ok. 30g), plus dodatkowa ilość posiekanego do dekoracji
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • sól do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać opłukaną soczewicę, ogórki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować30 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać koperek i śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą. Zupę krem z kiszonych ogórków podawać udekorowaną koperkiem i śmietaną.
Przewijanie do góry