Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
271 kcal /
1134 kJKalorie
1134 kJKalorie
14 gBiałko
32 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 100 cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 500 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 pęczek koperku, świeżego tylko liście (ok. 30g), plus dodatkowa ilość posiekanego do dekoracji
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- sól do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukaną soczewicę, ogórki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować30 min/100°C/obr. 1.
- Dodać koperek i śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą. Zupę krem z kiszonych ogórków podawać udekorowaną koperkiem i śmietaną.