Zupa krem z kaszy jaglanej i kukurydzy
1182.4 kJ /
282.6 kcalKalorie
282.6 kcalKalorie
6.4 gBiałko
37.1 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 130 g kaszy jaglanej
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 900 g wody
- 600 g kukurydzy, konserwowej (ok. 2 puszki), odsączonej z zalewy
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 500 g wody i przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować13 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 400 g wody, kukurydzę, masło, sól, pieprz, słodką paprykę i kurkumę, gotować8 min/100°C/obr. 2. Następnie dodać śmietanę, zmiksować1 min 30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z kaszy jaglanej i kukurydzy podawać na ciepło.