Zupa krem z jarmużu

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
245.5 kcal /
1027.1 kJ
Kalorie
7.3 gBiałko
16.2 gWęglowodany
17.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g salami pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g jarmużu bez twardych części, pokrojonego na kawałki
  • 180 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, salami i czosnek, dodać oliwę i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na do naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić30 s/obr. 5. Rozdrobniony jarmuż zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, gotować30 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Zupę przyprawić solą i pieprzem, przelać do 4 misek, posypać uduszonym wcześniej salami z cebulą. Zupę krem z jarmużu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry