Zupa krem z jarmużu
245.5 kcal /
1027.1 kJKalorie
1027.1 kJKalorie
7.3 gBiałko
16.2 gWęglowodany
17.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g salami pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g jarmużu bez twardych części, pokrojonego na kawałki
- 180 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 700 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, salami i czosnek, dodać oliwę i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na do naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić30 s/obr. 5. Rozdrobniony jarmuż zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, gotować30 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Zupę przyprawić solą i pieprzem, przelać do 4 misek, posypać uduszonym wcześniej salami z cebulą. Zupę krem z jarmużu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.