Zupa krem z groszku z kalmarami i pomidorkami koktajlowymi

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
254.2 kcal /
1063.8 kJ
Kalorie
28.6 gBiałko
9.8 gWęglowodany
11.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g wody
  • 400 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 800 g krążków kalmara, surowych
  • 800 g krążków kalmara, mrożonych uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorków koktajlowych (25 szt.), całych
  • 2 szczypty soli
  • 3 liście mięty, świeże

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać groszek. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kalmary, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać koncentrat bulionu warzywnego, zmiksować40 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wazy, odstawić w ciepłe miejsce. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać oliwę, włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać pomidorki koktajlowe, sól i miętę, gotować5-8 min/100°C//obr. . Zupę krem z groszku przelać na talerze, udekorować gotowanymi na parze kalmarami i pomidorkami koktajlowymi, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry