Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
339 kcal /
1424 kJ
Kalorie
9 gBiałko
24 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Glazurowane różyczki kalafiora: 1
  • kalafior (ok. 900g), w całości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g syropu z agawy
  • 50 g miodu
  • 50 g wody
  • 25 g sosu sojowego
  • 10 g sosu sriracha
  • 10 g czerwonego sosu chili
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • Zupa krem z kalafiora: 100 – 150
  • g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 80 – 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 – 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia zupy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Kalafior podzielić na różyczki, łodygę pokroić na 3-4 cm kawałki, odstawić. ⅔ różyczek kalafiora przełożyć na przygotowaną blachę, polać olejem, dokładnie wymieszać. Piec 20 min (220°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać syrop z agawy, wodę, sos sojowy, sos sriracha i skrobię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 3. Powstałą glazurę przelać do miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną wcześniej łodygę kalafiora, pozostałe różyczki kalafiora, ziemniaki, cebulę i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 4.
  5. Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1. W tym czasie upieczone różyczki kalafiora przełożyć do miski z glazurą, dokładnie wymieszać, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, imbir i gałkę muszkatołową, zmiksować40 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać na talerze, do każdej porcji nałożyć glazurowane różyczki kalafiora. Zupę krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószoną świeżo mielonym pieprzem.
Przewijanie do góry