Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
339 kcal /
1424 kJKalorie
1424 kJKalorie
9 gBiałko
24 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Glazurowane różyczki kalafiora: 1
- kalafior (ok. 900g), w całości
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 50 g syropu z agawy
- 50 g miodu
- 50 g wody
- 25 g sosu sojowego
- 10 g sosu sriracha
- 10 g czerwonego sosu chili
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- Zupa krem z kalafiora: 100 – 150
- g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 80 – 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 600 – 700 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia zupy
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Kalafior podzielić na różyczki, łodygę pokroić na 3-4 cm kawałki, odstawić. ⅔ różyczek kalafiora przełożyć na przygotowaną blachę, polać olejem, dokładnie wymieszać. Piec 20 min (220°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać syrop z agawy, wodę, sos sojowy, sos sriracha i skrobię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 3. Powstałą glazurę przelać do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną wcześniej łodygę kalafiora, pozostałe różyczki kalafiora, ziemniaki, cebulę i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 4.
- Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1. W tym czasie upieczone różyczki kalafiora przełożyć do miski z glazurą, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, imbir i gałkę muszkatołową, zmiksować40 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać na talerze, do każdej porcji nałożyć glazurowane różyczki kalafiora. Zupę krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószoną świeżo mielonym pieprzem.