Zupa krem z dyni z curry
321.1 kcal /
1343.4 kJKalorie
1343.4 kJKalorie
3.5 gBiałko
31.3 gWęglowodany
22.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 250 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 50 g oliwy z oliwek
- 600 g dyni piżmowej obranej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 500 – 600 g wody
- 500 – 600 g bulionu warzywnego, płynnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
- grzanki do podania
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i por, dodać curry i oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać dynię, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z dyni z curry podawać z grzankami, udekorowaną natką pietruszki.