Zupa krem z fioletowych warzyw

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
881 kcal /
3688.6 kJ
Kalorie
21 gBiałko
97 gWęglowodany
53 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 220 g ziemniaków, truflowych (fioletowych) pokrojonych na kawałki
  • 80 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki
  • 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 25 g masła
  • 3 gałązki tymianku, świeżego plus ilość do dekoracji
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego plus ilość do dekoracji
  • 30 g białego wina, półwytrawnego
  • 400 – 430 g różyczek kalafiora, fioletowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • kwaśna śmietana do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać ziemniaki, burak i jabłko, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, tymianek i wino, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać 300 g kalafiora, wodę i ocet balsamiczny. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pozostałe 100-130 g kalafiora, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z fioletowych warzyw podawać udekorowany kleksem śmietany, ugotowanymi na parze różyczkami kalafiora i gałązką tymianku.
Przewijanie do góry