Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
194 kcal /
811.8 kJKalorie
811.8 kJKalorie
9.8 gBiałko
32 gWęglowodany
4.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 ½
- łyżeczki curry, mielonego
- 20 g oleju
- 300 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 900 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
- crème fraîche, min. 30% tłuszczu do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać curry i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 2.
- Dodać papryki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać soczewicę, wodę, sól, pieprz czarny, kmin rzymski, pieprz cayenne i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 2.
- Dodać ½ rozdrobnionej natki pietruszki, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Doprawić solą do smaku. Zupę krem z czerwonej soczewicy i papryki podawać udekorowaną pozostałą rozdrobnioną natką pietruszki i śmietaną.