Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
194 kcal /
811.8 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
32 gWęglowodany
4.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ½
  • łyżeczki curry, mielonego
  • 20 g oleju
  • 300 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 900 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • śmietana, 18% tłuszczu do dekoracji
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać curry i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać papryki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać soczewicę, wodę, sól, pieprz czarny, kmin rzymski, pieprz cayenne i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać ½ rozdrobnionej natki pietruszki, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Doprawić solą do smaku. Zupę krem z czerwonej soczewicy i papryki podawać udekorowaną pozostałą rozdrobnioną natką pietruszki i śmietaną.
Przewijanie do góry