Zupa krem z czerwonej soczewicy
205 kcal /
858 kJKalorie
858 kJKalorie
9 gBiałko
32 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ryżu
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody wrzącej
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż i soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukany ryż i soczewicę, 700 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, chili, kmin rzymski, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe 500 g wody, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą. Zupę krem z czerwonej soczewicy podawać na ciepło (patrz wskazówka).