Zupa krem z czerwonej soczewicy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
205 kcal /
858 kJ
Kalorie
9 gBiałko
32 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g ryżu
  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1200 g wody wrzącej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż i soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać opłukany ryż i soczewicę, 700 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, chili, kmin rzymski, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, wyrzucić.
  4. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 500 g wody, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą. Zupę krem z czerwonej soczewicy podawać na ciepło (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry