Zupa krem z czarnej fasoli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
156 kcal /
653.2 kJ
Kalorie
14 gBiałko
35 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g czarnej fasoli, z puszki z zalewą
  • 800 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki z zalewą
  • 200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czarną fasolę z zalewą, dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, pomidory i paprykę wędzoną, gotować10 min/100°C/obr. 2.
  2. Dodać pieprz i sól, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Zupę krem z czarnej fasoli podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem podsmażonego boczku i świeżej kolendry lub pietruszki.
Przewijanie do góry