Zupa krem z cukinii z ziemniakami i indykiem (dla dzieci)
157.3 kcal /
659 kJKalorie
659 kJKalorie
8.3 gBiałko
16.2 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g ziemniaka pokrojonego na kawałki
- 180 g cukinii obranej, pokrojonej na kawałki
- 100 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na kawałki
- 500 g wody
- 40 g mąki ryżowej prażonej
- 20 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cukinię i indyka, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym do momentu, aż zawartość osiągnie temp. 45°C, zmiksować30 s/obr. 10.
- Dodać mąkę i oliwę, wymieszać20 s/obr. 4.
- Zupę krem z cukinii z ziemniakami i indykiem podawać na ciepło lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.