Zupa krem z cukinii z ziemniakami i indykiem (dla dzieci)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
157.3 kcal /
659 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
16.2 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g ziemniaka pokrojonego na kawałki
  • 180 g cukinii obranej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na kawałki
  • 500 g wody
  • 40 g mąki ryżowej prażonej
  • 20 g oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cukinię i indyka, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym do momentu, aż zawartość osiągnie temp. 45°C, zmiksować30 s/obr. 10.
  3. Dodać mąkę i oliwę, wymieszać20 s/obr. 4.
  4. Zupę krem z cukinii z ziemniakami i indykiem podawać na ciepło lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.
Przewijanie do góry