Zupa krem z cukinii i pieczarek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
182.6 kcal /
764.1 kJ
Kalorie
8 gBiałko
10 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 150 g pieczarek
  • 650 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pieczarki i cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać rozdrobniony parmezan, śmietanę, zioła prowansalskie, sól i pieprz, zmiksować Miksowanie /1 min. Zupę krem z cukinii i pieczarek podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry