
Zupa krem z cukinii i pieczarek
182.6 kcal /
764.1 kJKalorie
764.1 kJKalorie
8 gBiałko
10 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 150 g pieczarek
- 650 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki i cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony parmezan, śmietanę, zioła prowansalskie, sól i pieprz, zmiksować Miksowanie /1 min. Zupę krem z cukinii i pieczarek podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).