Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
320 kcal /
1338 kJ
Kalorie
13 gBiałko
41 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 50 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 500 g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
  • 500 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
  • sól ilość do smaku
  • liście natki pietruszki, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i por, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać korzeń pietruszki, seler, ciecierzycę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą. Zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem podawać udekorowaną oliwą z oliwek i natką pietruszki (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry