Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
320 kcal /
1338 kJKalorie
1338 kJKalorie
13 gBiałko
41 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 50 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 500 g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
- 500 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- sól ilość do smaku
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i por, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać korzeń pietruszki, seler, ciecierzycę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą. Zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem podawać udekorowaną oliwą z oliwek i natką pietruszki (patrz wskazówka).