Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
349.5 kcal /
1463.3 kJ
Kalorie
14.4 gBiałko
43.9 gWęglowodany
17.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 700 – 800 g różyczek kalafiora (z 1 małej szt.)
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 600 g wody
  • 2 koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki wraz z zalewą
  • 20 g syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 100 g napoju sojowego niesłodzonego
  • 100 g mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki ziaren sezamu, białego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać kalafior i ziemniaki, rozdrobnić5-10 s/obr. 5.
  3. Dodać wodę, koncentrat bulionu wegańskiego, sól, pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, syrop klonowy, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać napój sojowy i mleczko kokosowe, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z ciecierzycy i kalafiora podawać na ciepło, posypaną sezamem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry