Zupa krem z ciecierzycy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
197.9 kcal /
828 kJ
Kalorie
5.9 gBiałko
18 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 500 g wody
  • 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 2 szczypty rozmarynu, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać 200 g ciecierzycy i rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, gotować2 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować20 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Dodać pozostałe 200 g ciecierzycy, sól, pieprz i rozmaryn, gotować2 min/100°C//obr. 1. Zupę krem z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry