Zupa krem z ciecierzycy
197.9 kcal /
828 kJKalorie
828 kJKalorie
5.9 gBiałko
18 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 g wody
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 szczypty rozmarynu, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 200 g ciecierzycy i rozdrobnioną wcześniej natkę pietruszki, gotować2 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować20 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać pozostałe 200 g ciecierzycy, sól, pieprz i rozmaryn, gotować2 min/100°C//obr. 1. Zupę krem z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).