Zupa krem z buraków

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
147.6 kcal /
617.4 kJ
Kalorie
2.3 gBiałko
18.2 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 300 g czerwonych buraków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 80 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
  • 120 g śmietanki sojowej plus dodatkowo 4 łyżki
  • 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • liście natki pietruszki, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać buraki, ziemniaki, wodę, sól, pieprz, mielone chili i koncentrat bulionu wegańskiego, gotować30 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w miseczce wymieszać chrzan i 4 łyżki śmietanki. Krem chrzanowy, odstawić do momentu podania.
  3. Do naczynia miksującego dodać 120 g śmietanki, sok z pomarańczy i syrop z agawy, zmiksować30 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z buraków podawać udekorowaną przygotowanym kremem chrzanowym i natką pietruszki (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry