Zupa krem z buraków
147.6 kcal /
617.4 kJKalorie
617.4 kJKalorie
2.3 gBiałko
18.2 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 300 g czerwonych buraków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 80 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta chili, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
- 120 g śmietanki sojowej plus dodatkowo 4 łyżki
- 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać buraki, ziemniaki, wodę, sól, pieprz, mielone chili i koncentrat bulionu wegańskiego, gotować30 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w miseczce wymieszać chrzan i 4 łyżki śmietanki. Krem chrzanowy, odstawić do momentu podania.
- Do naczynia miksującego dodać 120 g śmietanki, sok z pomarańczy i syrop z agawy, zmiksować30 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z buraków podawać udekorowaną przygotowanym kremem chrzanowym i natką pietruszki (patrz wskazówka).