
Zupa krem z brukselki z soczewicą
93 kcal /
391 kJKalorie
391 kJKalorie
5.5 gBiałko
8.2 gWęglowodany
4.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g szalotki przekrojonej na pół
- 1 łyżka curry, mielonego
- 20 g oliwy z oliwek
- 40 g zielonej soczewicy, suszonej opłukanej pod zimną, bieżącą wodą
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 500 g brukselki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać curry i oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać soczewicę, wodę, koncentrat bulionu drobiowego i sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brukselkę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze brukselki, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę krem z brukselki z soczewicą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.