Zupa krem z brokułu z grzankami
236 kcal /
990 kJKalorie
990 kJKalorie
9 gBiałko
20 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- ½ – 1
- zielona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 30 g masła
- 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 300 g brokułu różyczki i obrane łodygi, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość różyczek do dekoracji
- 700 g wody
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 3 – 4 kromki chleba czerstwego, pokrojone w 1-2 cm kostkę
- 1 – 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 60 – 80 g seragorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość sera pokrojonego w 1 cm kostkę, do dekoracji
- 60 – 80 g sera cheddar pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość sera pokrojonego w 1 cm kostkę, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, chili i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, różyczki i łodygi brokułu, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, sól i koncentrat bulionu warzywnego, gotować30 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej chleb do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ser gorgonzola, uruchomić Miksowanie /40 s. Zupę krem z brokułu z grzankami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną serem gorgonzola i różyczkami brokułu.