Zupa krem z brokułów z cheddarem
149.1 kcal /
623.8 kJKalorie
623.8 kJKalorie
7.5 gBiałko
11 gWęglowodany
9.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 80 – 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła
- 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 300 – 350 g różyczek brokułu
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 700 g wody
- 200 g mleka
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki i różyczki brokułu, rozdrobnić8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować12 min/100°C/obr. 2.
- Dodać mleko, sól, pieprz i 75 g rozdrobnionego sera cheddar, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z brokułów z cheddarem podawać na ciepło posypaną pozostałym rozdrobnionym serem cheddar.