Zupa krem z borowików
414 kcal /
1733 kJKalorie
1733 kJKalorie
9.4 gBiałko
30.9 gWęglowodany
28.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Groszek ptysiowy: 60
- g wody
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 80 g mąki pszennej
- 2 jajka
- Krem z borowików: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
- 250 g borowików, świeżych pokrojonych na kawałki
- 250 borowików, mrożonych pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
- 180 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionugrzybowego (na 0,5 l)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać30 s/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy i odstawić w chłodne miejsce na 20 min.
- Na dolny poziom piekarnika wstawić płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodą, piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Do naczynia miksującego dodać jajka, wymieszać30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na przygotowaną blachę nieduże kulki (Ø 1 cm), zachowując 3 cm odstępy.
- Piec 10-15 min (190°C), do uzyskania jasnozłotego koloru. Umyć naczynie miksujące.
- Upieczony groszek ptysiowy pozostawić do ostudzenia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać borowiki, dusić7 min/120°C/obr. 1
- Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i tymianek, gotować20 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obrtoty.
- Dodać śmietanę, gotować2 min/100°C/obr. 1.
- Zupę krem z borowików podawać z przygotowanym wcześniej groszkiem ptysiowym.