Zupa krem z borowików

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
414 kcal /
1733 kJ
Kalorie
9.4 gBiałko
30.9 gWęglowodany
28.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Groszek ptysiowy: 60
  • g wody
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Krem z borowików: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • 250 g borowików, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 250 borowików, mrożonych pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 180 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionugrzybowego (na 0,5 l)
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, wymieszać30 s/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy i odstawić w chłodne miejsce na 20 min.
  3. Na dolny poziom piekarnika wstawić płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodą, piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Do naczynia miksującego dodać jajka, wymieszać30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na przygotowaną blachę nieduże kulki (Ø 1 cm), zachowując 3 cm odstępy.
  5. Piec 10-15 min (190°C), do uzyskania jasnozłotego koloru. Umyć naczynie miksujące.
  6. Upieczony groszek ptysiowy pozostawić do ostudzenia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  7. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać borowiki, dusić7 min/120°C/obr. 1
  10. Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i tymianek, gotować20 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obrtoty.
  11. Dodać śmietanę, gotować2 min/100°C/obr. 1.
  12. Zupę krem z borowików podawać z przygotowanym wcześniej groszkiem ptysiowym.
Przewijanie do góry