Zupa krem z białej fasoli i dyni (dla dzieci)
139.2 kcal /
582.5 kJKalorie
582.5 kJKalorie
5.4 gBiałko
23.2 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g miąższu dyni pokrojonego na kawałki
- 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 500 g wody
- 200 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 200 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- 20 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć dynię i por, rozdrobnić8 s/obr. 5.
- Dodać ziemniaki, wodę, fasolę i kmin rzymski, gotować25 min/100°C/obr. 1.
- Dodać oliwę, zmiksować30 s/obr. 8.
- Zupę krem z białej fasoli i dyni podawać na ciepło lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.