Zupa krem z batatów i marchewek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
230 kcal /
966 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
24.3 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 – 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 400 g marchewki pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 850 – 900 g wody
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 10 – 15 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • ¾
  • łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 6 łyżek migdałów, w płatkach uprażonych na patelni, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cebulę i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać bataty i marchewkę, rozdrobnić10-15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, sól, pieprz, kmin rzymski i cynamon, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z batatów i marchewek podawać na ciepło posypaną płatkami migdałów.
Przewijanie do góry