Zupa krem warzywna (dla dzieci)
57 kcal /
238 kJKalorie
238 kJKalorie
1.7 gBiałko
8.5 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 180 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 30 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 150 g liści szpinaku baby, świeżych pokrojonych na kawałki
- 70 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 700 – 800 g wody
- 15 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, ziemniaki, seler, szpinak i por, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 5.
- Dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować40 min/95°C//obr. 0.5.
- Dodać oliwę, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę krem warzywną podawać na ciepło lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.