Zupa krem marchewkowy z kolendrą
261.2 kcal /
1092.8 kJKalorie
1092.8 kJKalorie
6.1 gBiałko
26.6 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 10 g skórki z cytryny ( z ½ cytryny), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 500 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 550 g wody
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 10 gałązek kolendry, świeżej pokrojonej na kawałki
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
- kolendra, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć soczewicę, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie10 s/obr. 10.
- Dodać marchewkę, cebulę, imbir i masło, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i paprykę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać kolendrę i śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5 -10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem marchewkową z kolendrą podawać udekorowaną śmietaną i kolendrą.