Zupa krem marchewkowy z kolendrą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
261.2 kcal /
1092.8 kJ
Kalorie
6.1 gBiałko
26.6 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 10 g skórki z cytryny ( z ½ cytryny), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 500 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 550 g wody
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 10 gałązek kolendry, świeżej pokrojonej na kawałki
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • kolendra, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć soczewicę, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie10 s/obr. 10.
  2. Dodać marchewkę, cebulę, imbir i masło, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i paprykę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać kolendrę i śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5 -10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem marchewkową z kolendrą podawać udekorowaną śmietaną i kolendrą.
Przewijanie do góry