Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
109.8 kcal /
459.9 kJ
Kalorie
6.8 gBiałko
8.9 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego pokruszone
  • 600 g różyczek kalafiora
  • 300 g fenkułu pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 25 g masła

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, kalafior, fenkuł, sól, pieprz i szafran, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie gotować20 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać masło, gotować kolejne5 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min 30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Zupę krem kalafiorową z fenkułem i szafranem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną rozdrobnionym parmezanem.
Przewijanie do góry