Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
306.5 kcal /
1282.2 kJ
Kalorie
12.4 gBiałko
20.8 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g krewetek, surowych, dużych, obranych
  • 10 g masła
  • 400 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 280 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, świeża przekrojona na pół
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 400 g wody
  • 300 g mleczka kokosowego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczkę soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej krewetki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło i szparagi, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ziemniaki, trawę cytrynową, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, mleczko kokosowe, pastę curry i sok z limonki, gotować20 min/100°C/obr. 1. W tym czasie odważone krewetki nabijać na drewniane patyczki do szaszłyków, oprószyć solą i pieprzem. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę. Krewetki smażyć 4-5 min na średniej mocy palnika.
  4. Ostrożnie wyjąć z zupy trawę cytrynową. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem szparagowo-ziemniaczaną podawać z szaszłykami z krewetek, skropioną oliwą i udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry