Zupa krem dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii (TM5)
149.2 kcal /
624 kJKalorie
624 kJKalorie
4.9 gBiałko
18 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 500 g dyni np. piżmowej, Hokkaido, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła plus ½ łyżki
- 700 g wody
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 150 g mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 400 g cukinii, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować cukinię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą cukinią. Spiralizowaną cukinię przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, oprószyć solą i odstawić. Resztki z cukinii zachować. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć resztki z cukinii, pozostałe 250 g cukinii, dynię, cebulę i 20 g masła, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, tymianek, pieprz, sól i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1. Pod koniec czasu gotowania na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać pozostałe ½ łyżki masła. Spiralizowaną cukinię smażyć na średnim ogniu 2-3 min, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mleko, zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem dyniowo-cukiniową podawać z dodatkiem makaronu z cukinii.