Zupa krem czosnkowo-serowa
198 kcal /
829 kJKalorie
829 kJKalorie
7.5 gBiałko
17 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 – 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g ząbków czosnku
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 750 g wody
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 40 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- koperek, świeży posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz i sól, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać serek kremowy, zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem czosnkowo-serową posypać rozdrobnionym parmezanem, udekorować koperkiem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.