Zupa krem czosnkowo-serowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
198 kcal /
829 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
17 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 – 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g ząbków czosnku
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 750 g wody
  • 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 40 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz i sól, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać serek kremowy, zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem czosnkowo-serową posypać rozdrobnionym parmezanem, udekorować koperkiem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry