Zupa koperkowa
112.9 kcal /
472.2 kJKalorie
472.2 kJKalorie
3.2 gBiałko
18.4 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g koperku, świeżego tylko liście
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 40 g pora pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g masła
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czyku, suszonego
- 60 g makaronu, suchego, typu zacierki
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler i pora, rozdrobnić3 s/obr. 5. Dodać ziemniaki, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron typu zacierki,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej koperek, sól i pieprz, gotować kolejne2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać śmietanę, wymieszać10 s//obr. 2. Zupę koperkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
