Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Zupa koperkowa - Przepisy na Thermomix

Zupa koperkowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
112.9 kcal /
472.2 kJ
Kalorie
3.2 gBiałko
18.4 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g koperku, świeżego tylko liście
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 40 g pora pokrojonego na kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 20 g masła
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czyku, suszonego
  • 60 g makaronu, suchego, typu zacierki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler i pora, rozdrobnić3 s/obr. 5. Dodać ziemniaki, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać makaron typu zacierki,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1.
  6. Dodać rozdrobniony wcześniej koperek, sól i pieprz, gotować kolejne2 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać śmietanę, wymieszać10 s//obr. 2. Zupę koperkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry