Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
116.9 kcal /
489.1 kJKalorie
489.1 kJKalorie
1.9 gBiałko
8.7 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 40 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 30 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
- 20 g kminku
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 800 g wody
- 20 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i pora, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kminek i masło, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. .
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, sól, pieprz i natkę pietruszki, gotować3 min/100°C/obr. 2. Następnie zmiksować20 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty.Zupę kminkową Bogdana Kwarciaka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
