Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
867.2 kcal /
3628.5 kJKalorie
3628.5 kJKalorie
19.7 gBiałko
107.4 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia (ok. 500g)
- 1 ½
- opakowania makaronu ryżowego, suchego Vermicelli (łącznie 300g, w tym 100g połamanego na 2-3 kawałki)
- 50 – 60 g czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka pasty z krewetek (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- 500 – 600 g tofu, świeżego twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 900 – 1000 g mleczka kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 – 30 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 g wody
- 1 brokuł pokrojony na różyczki, z łodygą obraną i pokrojoną w 2 cm plastry
- woda dogotowania makaronu
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- zielona papryczka chili, świeża pokrojona w ukośne 2 mm plastry, do dekoracji
- limonka pokrojona w ósemki, do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Na kuchence rozgrzać olej w rondelku do temp. ok. 175°C (patrz wskazówka). Partiami wkładać ½ opakowania makaronu, połamanego na 2-3 kawałki. Smażyć kilka sekund, do momentu aż makaron napęcznieje. Wyjmować łyżką cedzakową. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać pastę curry, pastę z krewetek, kurkumę i kardamon, dusić1 min/120°C/obr. 2.
- Dodać tofu, dusić1 min/120°C//obr. 1.
- Dodać mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, sos sojowy i sól, podgrzewać15 min/90°C//obr. 1. Przelać do innego naczynia, przykryć, aby zupa nie wystygła, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej brokuł, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie na kuchence, w garnku ugotować pozostałe 1 opakowanie makaronu ryżowego zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do miseczek. Do miseczek dodać zupę, ugotowany na parze brokuł i prażynki z makaronu. Udekorować kolendrą i chili. Zupę Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego podawać bezpośrednio po przygotowaniu z limonką do skropienia.