Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
533.7 kcal /
2232.9 kJKalorie
2232.9 kJKalorie
31.7 gBiałko
87.8 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- Zupa kalafiorowa: 120
- g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 350 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- 150 g ziemniaków pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 1100 g wody
- 100 g mleka
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście (patrz wskazówka)
- 1 ½
- łyżeczki tymianku, suszonego (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Makaron z chorizo i papryką: 200
- g kiełbasy chorizo pokrojonej na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 230 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w paski (ok. 1 cm x 4 cm)
- 8 – 10 liści bazylii, świeżych
- 600 g wody
- 250 g makaronu, suchego, krótkiego o czasiegotowania ok. 10 min
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 25 g białego octu winnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- tymianek, świeży tylko liście, de dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, marchewkę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, gotować2 min/100°C//obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kalafior, ziemniaki, wodę, mleko, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, sól i pieprz. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Przemieszać kopystką, ustawić25 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować makaron z chorizo i papryką.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć chorizo, cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. .
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać paprykę i bazylię, dusić3 min/120°C//obr. .
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, makaron, koncentrat bulionu warzywnego, ocet, cukier, sól i pieprz, gotować13-14 min/100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Zupę kalafiorową podawać jako pierwsze danie. Makaron z chorizo i papryką podawać posypany rozdrobnionym parmezanem i udekorowany tymiankiem jako drugie danie.