Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
533.7 kcal /
2232.9 kJ
Kalorie
31.7 gBiałko
87.8 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Zupa kalafiorowa: 120
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 350 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 150 g ziemniaków pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 1100 g wody
  • 100 g mleka
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście (patrz wskazówka)
  • 1 ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Makaron z chorizo i papryką: 200
  • g kiełbasy chorizo pokrojonej na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 230 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w paski (ok. 1 cm x 4 cm)
  • 8 – 10 liści bazylii, świeżych
  • 600 g wody
  • 250 g makaronu, suchego, krótkiego o czasiegotowania ok. 10 min
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 25 g białego octu winnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
  • tymianek, świeży tylko liście, de dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, marchewkę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, gotować2 min/100°C//obr. 2.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kalafior, ziemniaki, wodę, mleko, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, sól i pieprz. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Przemieszać kopystką, ustawić25 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować makaron z chorizo i papryką.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć chorizo, cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. .
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać paprykę i bazylię, dusić3 min/120°C//obr. .
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, makaron, koncentrat bulionu warzywnego, ocet, cukier, sól i pieprz, gotować13-14 min/100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Zupę kalafiorową podawać jako pierwsze danie. Makaron z chorizo i papryką podawać posypany rozdrobnionym parmezanem i udekorowany tymiankiem jako drugie danie.
Przewijanie do góry