Zupa kalafiorowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
154 kcal /
645 kJ
Kalorie
8 gBiałko
22 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 400 g kalafiora pokrojonego na kawałki
  • 400 g mleka 0,5 % tłuszczu
  • ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 – 2 szczypty soli
  • 3 kromki białego chleba tostowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek i umieścić w nim kalafior, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
  2. Do naczynia miksującego dodać ugotowany kalafior, zmiksować30 s/obr. 8.
  3. Dodać mleko, sól, pieprz i sok z cytryny, gotować5 min/100°C/obr. 2.
  4. Rozpuścić na patelni masło, przyprawić solą i gałką muszkatołową. Dodać chleb tostowy i zrumienić go na złoty kolor. Otrzymane grzanki pokroić na 2-3 cm kawałki, posypać nimi zupę. Zupę kalafiorową podawać na ciepło.
Przewijanie do góry