Zupa kalafiorowa
154 kcal /
645 kJKalorie
645 kJKalorie
8 gBiałko
22 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 400 g kalafiora pokrojonego na kawałki
- 400 g mleka 0,5 % tłuszczu
- ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki masła
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 1 – 2 szczypty soli
- 3 kromki białego chleba tostowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek i umieścić w nim kalafior, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowany kalafior, zmiksować30 s/obr. 8.
- Dodać mleko, sól, pieprz i sok z cytryny, gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Rozpuścić na patelni masło, przyprawić solą i gałką muszkatołową. Dodać chleb tostowy i zrumienić go na złoty kolor. Otrzymane grzanki pokroić na 2-3 cm kawałki, posypać nimi zupę. Zupę kalafiorową podawać na ciepło.