Zupa jarzynowa, kurczak i warzywne tagliatelle
320.8 kcal /
1342.2 kJKalorie
1342.2 kJKalorie
31.5 gBiałko
32.2 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 – 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1 cm plastry
- 400 – 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm plastry
- ½ – 1
- łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- zioła prowansalskie, suszone do oprószenia
- papryka słodka, mielona do oprószenia
- 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki, plus 2-3 szt. w całości
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia mała, ze skórką
- 250 – 300 g warzyw, mieszanych (np. seler, pietruszka, kalarepa, kalafior, cukinia, dynia, papryka), pokrojonych na kawałki
- 1 pomidor, dojrzały przekrojony na pół
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 50 g zielonegogroszku, świeżego mrożonego
- (opcjonalnie)
- 120 g różyczek brokułu świeżych
- 850 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 80 g makaronu, suchego, krótkiego (zacierka, orzo, kokardki muszelki), o długim czasiegotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 2 łyżki jogurtugreckiego
- 1 łyżka musztardy
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka. Mięso oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką, skropić oliwą, dokładnie wymieszać. Upewnić się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, 100 g marchewki i czosnek, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie za pomocą obieraczki pokroić pozostałe 2-3 marchewki i cukinię na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. Tagliatelle z marchewki i cukinii ułożyć luźno na wkładzie Varomy, oprószyć solą, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać warzywa mieszane i pomidor, rozdrobnić3-4 s/obr. 5.
- Dodać groszek, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i makaron. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z kurczakiem. Włożyć wkład Varomy z warzywnym tagliatelle, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, warzywne tagliatelle i mięso przełożyć na półmisek, na którym danie będzie podawane. Zupę przelać do wazy.
- Do naczynia miksującego wlać 150 g zupy, dodać śmietanę i musztardę, uruchomić Miksowanie /30 s. Powstałym sosem polać kurczaka i warzywne tagliatelle. Zupę jarzynową, kurczaka i warzywne tagliatelle podawać bezpośrednio po przygotowaniu.