Zupa jabłkowo-selerowa
119 kcal /
497 kJKalorie
497 kJKalorie
2 gBiałko
8 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 350 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 200 g jabłek (np. Szampion), obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 80 – 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 szczypta cukru
- ½ – 1
- łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać seler i jabłka, rozdrobnić15 s/obr. 5.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, sól, pieprz, kurkumę, cukier i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Zupę jabłkowo-selerową podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną szczypiorkiem.