Zupa jabłkowo-selerowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
119 kcal /
497 kJ
Kalorie
2 gBiałko
8 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 – 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 350 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 200 g jabłek (np. Szampion), obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 80 – 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 szczypta cukru
  • ½ – 1
  • łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać seler i jabłka, rozdrobnić15 s/obr. 5.
  3. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kurkumę, cukier i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.Zupę jabłkowo-selerową podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną szczypiorkiem.
Przewijanie do góry