Zupa gyros z kurczakiem
247.6 kcal /
1036.8 kJKalorie
1036.8 kJKalorie
13.8 gBiałko
16.4 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 – 100 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 1 cebula przekrojona na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 30 g oleju
- 2 papryki różnokolorowe, bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 200 – 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 500 g wody
- 2 – 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- 1 – 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, tymianku, oregano
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej (1 mała puszka)
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę i ziemniaki, rozdrobnić2-4 s/obr. 5.
- Dodać kurczaka, pomidory, wodę, przyprawę kebab-gyros, zioła, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować25 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać kukurydzę i śmietanę, podgrzewać3 min/90°C//obr. 0.5. Zupę gyros z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną rozdrobnionym serem.