Zupa gulaszowa z żurawiną
262.1 kcal /
1096.5 kJKalorie
1096.5 kJKalorie
19.1 gBiałko
24.7 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw dogulaszu
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 700 g wołowinygulaszowej bez błon, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 700 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
- 400 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki w 1 cm plastry
- 400 g białych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki w 1 cm plastry
- 35 g mąki pszennej
- 150 g czerwonego wina
- 70 g dżemu żurawinowego
- 70 g borówek do mięs i serów
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- chili, mielone do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, mieszankę przypraw do gulaszu, koncentrat pomidorowy i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wołowinę, odparowywać bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i pieczarki, gotować90 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mąkę i wino. Dokładnie wymieszać. Do naczynia miksującego dodać mieszaninę mąki i wina, gotować8 min/100°C//obr. 1.
- Dodać żurawinę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Doprawić solą, pieprzem i mielonym chili. Zupę gulaszową z żurawiną podawać bezpośrednio po przygotowaniu.