Zupa gulaszowa z ciecierzycą i cielęciną (dla dzieci)
126.5 kcal /
528.5 kJKalorie
528.5 kJKalorie
8.5 gBiałko
10.5 gWęglowodany
6.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 80 g cukinii obranej, pokrojonej na ok. 1.5 cm kawałki
- 50 g zielonej fasolki mamut, świeżej pokrojonej na kawałki, bez łyka
- 50 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej bez łyka
- 70 g ziemniaka pokrojonego na ok. 1.5 cm kawałki
- 400 g wody
- 100 g cielęciny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na ok. 1.5 cm kawałki
- 30 g serka kremowego (opcjonalnie)
- 60 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć por i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukinię, fasolkę, ziemniaki, wodę i cielęcinę, gotować20 min/100°C//obr. .
- Dodać serek i ciecierzycę, gotować5 min/100°C//obr. .
- Zupę gulaszową z ciecierzycą i cielęciną podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.