Zupa gulaszowa z białej fasoli
223 kcal /
939 kJKalorie
939 kJKalorie
10 gBiałko
30 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 – 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g papryki, różnokolorowej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g wody
- ¼
- łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 250 g białej fasoli, dużej, z puszki odsączonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 4.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, cukier, majeranek, słodką paprykę, cząber, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać fasolę, gotować8 min/100°C//obr. 1. Zupę gulaszową z białej fasoli podawać bezpośrednio po przygotowaniu.