Zupa gulaszowa z białej fasoli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
223 kcal /
939 kJ
Kalorie
10 gBiałko
30 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 – 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g papryki, różnokolorowej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g wody
  • ¼
  • łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 250 g białej fasoli, dużej, z puszki odsączonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 4.
  4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, cukier, majeranek, słodką paprykę, cząber, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać fasolę, gotować8 min/100°C//obr. 1. Zupę gulaszową z białej fasoli podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry