Zupa gulaszowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
231.8 kcal /
969.9 kJ
Kalorie
20.9 gBiałko
17.2 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 płaskie łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego 20 – 40
  • 20 – 40 g oleju
  • g mięsa wołowegogulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 2 – 3 liście laurowe, suszone 2 – 3
  • 160 – 180 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę 160 – 180

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, kminek, majeranek i smalec, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać mięso wołowe i koncentrat pomidorowy, dusić10 min/120°C//obr. .
  4. Dodać pomidory, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować35 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać ziemniaki, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać zieloną paprykę i czerwoną paprykę, gotować8 min/100°C//obr. 1. Zupę gulaszową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry