Zupa grzybowa z białą fasolą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
134 kcal /
561 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
18.5 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 ggrzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
  • 300 g wody wrzącej
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 450 – 480 g białej fasoli, z puszki np. cannellini, odsączonej i przepłukanej (2 puszki)
  • 550 – 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 liście szałwii, świeże
  • ½
  • łyżeczki liści szałwii, suszonych
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wodę, odstawić na 5 min. Po tym czasie odsączyć przez koszyczek, namoczone grzyby i wodę zachować.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  3. Dodać namoczone grzyby i masło, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać wodę po namoczeniu grzybów, fasolę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, szałwię, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Zupę grzybową z białą fasolą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry