Zupa grzybowa z białą fasolą
134 kcal /
561 kJKalorie
561 kJKalorie
7.4 gBiałko
18.5 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 ggrzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
- 300 g wody wrzącej
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 450 – 480 g białej fasoli, z puszki np. cannellini, odsączonej i przepłukanej (2 puszki)
- 550 – 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 liście szałwii, świeże
- ½
- łyżeczki liści szałwii, suszonych
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wodę, odstawić na 5 min. Po tym czasie odsączyć przez koszyczek, namoczone grzyby i wodę zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać namoczone grzyby i masło, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę po namoczeniu grzybów, fasolę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, szałwię, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Zupę grzybową z białą fasolą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
