Zupa grysikowa
111.3 kcal /
465.6 kJKalorie
465.6 kJKalorie
4 gBiałko
23 gWęglowodany
0.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g warzyw, korzeniowych np. marchewki, pietruszki, selera, pokrojonych na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- 40 g kaszy manny
- 5 g koperku, świeżego posiekanego
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa korzeniowe, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać kaszę mannę i koperek, gotować5-10 min/100°C//obr. 2. Zupę grysikową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.