Zupa grochowa z kiełbaskami
459 kcal /
1920.2 kJKalorie
1920.2 kJKalorie
22 gBiałko
51.9 gWęglowodany
19.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g kostek boczku
- 10 g oleju rzepakowego
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 150 g pora białej i jasnozielonej części, pokrojonego w 2 mm plastry
- 180 – 200 ggrochu suchego, połówek
- 900 g wody
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 4 małe kiełbaski, parzone pokrojone na 4 cm kawałki
- 4 kiełbasy wieprzowe, wędzone np. frankfurterki, pokrojone na 4 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek i olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę, seler i ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 4.5.
- Dodać por, groch, wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu mięsnego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować60 min/100°C//obr. 1.
- Dodać majeranek. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej kiełbaski, gotować20 min/100°C//obr. 1. Zupę grochową podawać z kiełbaskami bezpośrednio po przygotowaniu.
