Zupa grochowa z chorizo
252 kcal /
1056 kJKalorie
1056 kJKalorie
14.6 gBiałko
18.3 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 ggrochu suchego, połówek
- 5 g liści mięty, świeżych
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1250 g wody
- 2 łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego
- 175 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 5 mm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić TM$. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, cebulę dymkę i czosnek, dodać oliwę, paprykę i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować4 min/100°C/obr. 1.
- Dodać zmielony wcześniej groch, wodę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4, następnie gotować30 min/100°C/obr. 2.
- Dodać groszek i chorizo, gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej miętę, wymieszać kopystką.
- Zupę grochową z chorizo podawać oprószoną papryką.