Zupa grochowa
351.2 kcal /
1469.5 kJKalorie
1469.5 kJKalorie
13.3 gBiałko
13.1 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 ggrochu, suchego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 1250 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w kostkę
- 250 g ziemniaków pokrojonych na małe kawałki
- 1 – 2 łyżeczki majeranku, suszonego do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać zmielony groch, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i boczek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, podgrzewać30 min/90°C//obr. 2.
- Dodać ziemniaki i majeranek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować,12 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę grochową podawać na gorąco.