Zupa gołąbkowa
381.5 kcal /
1597.3 kJKalorie
1597.3 kJKalorie
14.8 gBiałko
51.8 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g kapusty włoskiej pokrojonej na 5 cm kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 15 g oleju rzepakowego
- 200 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 1000 g wody
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić10-15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso mielone, przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać rozdrobnioną kapustę, wodę, przecier pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i ryż, wymieszać dokładnie kopystką, gotować25-30 min/100°C//obr. 1. Zupę gołąbkową podawać posypaną natką pietruszki, np. z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa.
